Wat is osteopathie?

Uw lichaam heeft een natuurlijk vermogen om allerlei storingen zelf te verhelpen. Althans onder normale omstandigheden. Dat is de zogenoemde zelfregelende- of homeostatische werking van ons lichaam; een natuurlijk proces dus.

Soms is echter het evenwicht tussen gewrichten, spieren, organen, bloedvaten en zenuwen dusdanig verstoord dat uw lichaam niet meer in staat is dit evenwicht zelf te herstellen. U heeft dan hulp van buitenaf nodig. Voor die hulp kunt u terecht bij osteopaat Erik van der Horst in Lent voorheen Elst (Gelderland)

De osteopaat gebruikt voor het herstellen van het evenwicht in uw lichaam geen medicijnen, maar zijn handen. Veel storingen worden veroorzaakt door het afnemen van de beweeglijkheid van lichaamsdelen. Voor spieren en gewrichten kunt u zich dit waarschijnlijk wel voorstellen.
Een stijve spier of stijf gewricht werkt niet zoals u wilt en het doet pijn. Onze organen en schedelbotten zijn echter steeds in beweging. Als bijvoorbeeld een orgaan in deze bewegingen wordt gehinderd krijgt u klachten. Deze klachten verdwijnen als dit orgaan weer op de oude manier kan bewegen. De osteopaat bereikt dit met zijn handen.

De oorsprong van osteopathie

Osteopathie is relatief nieuw in Nederland. Het werd in de vorige eeuw ontwikkeld door de Amerikaan Andrew T. Still. Hij was opgeleid in de “klassieke geneeskunde”. Bestrijding van alleen de ziekteverschijnselen vond hij ontoereikend. Still en zijn volgelingen onderzochten de samenhang tussen de verschillende lichaamssystemen.

Deze zijn:

  • gewrichten, spieren en kapsels
  • organen, bloedvaten en lymfeklieren
  • het zenuwstelsel, de schedel, de botten 

Daarbij ontdekte hij steeds meer over hun onderlinge invloed. Een storing in het ene systeem kan dus ook heel goed problemen veroorzaken in het andere. Dit alles leidde tot een andere benadering van klachten en mondde uit in de osteopathie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de hedendaagse medische- en para-medische kennis. De osteopathie is als wetenschap blijvend in ontwikkeling.

De behandelmethode van de osteopaat is heel specifiek gericht op het herstellen van de lichaamsbalans; de homeostatische werking van het lichaam. In de Verenigde Staten is de osteopathie geïntegreerd in de reguliere gezondheidszorg. Via Engeland en Frankrijk werd de osteopathie bekend in Europa, zo ook in Nederland. In 1986 werd de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie opgericht. Osteopaat Erik van der Horst uit Elst (Gelderland) is ook lid van deze branche vereniging.

Het onderzoek

Heeft U klachten? 

De osteopaat zal u na een uitgebreid gesprek vervolgens “van top tot teen” onderzoeken. Dat onderzoek is gericht op het vinden van storingen in uw lichaamssysteem, oftewel de echte oorzaak van uw klachten.

De osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van uw gewrichten, maar ook van uw organen, schedel en steunweefsels -zoals botten, bindweefsel e.d. Daarna bespreekt hij de gevonden stoornissen met u.
De osteopaat legt uit hoe de storing kon ontstaan, hoe uw klachten verholpen kunnen worden én hoe u in de toekomst deze klachten kan voorkomen.

De behandeling

Ook hier legt de osteopaat u eerst uit wat hij gaat doen. De behandeling verschilt natuurlijk per geval maar het gebeurt in ieder geval met de handen en op een rustige wijze.

Enkele behandeltechnieken zijn:

  • Orgaantechnieken: handgrepen direct of indirect waarbij de organische beweging hersteld wordt.
  • Reflextechnieken: zeer en snelle korte drukbewegingen op spieren, botten, bindweefsel. Deze zijn nooit pijnlijk. Door snelle reflextechniek gaan het zenuwstelsel en de bloedsomloop beter werken.
  • Manipulatieve technieken: snel tot zeer snelle, door de osteopaat gemaakte, korte bewegingen die de patiënt zelf niet (meer) kan maken. Zo wordt een bewegingsverlies tussen 2 lichaamsdelen die niet juist t.o.v. elkaar bewegen, opgeheven.

Tarieven

Eerste Consult, intake, onderzoek en behandeling . Duur 60 minuten
Tweede en vervolg consulten, duur 45 minuten.
Alle consulten, osteopathie en craniosacraal therapie, bedragen 85,- euro. U ontvangt een nota die u eventueel in kunt dienen bij uw ziektekosten verzekering. Deze wordt afhankelijk van welke verzekeringsmaatschappij en pakket, vanuit de aanvullende verzekering deels vergoed. De betaling geschied na behandeling contant of per pin